Det är viktigt för alla som vill starta eget, och alla andra för övrigt, att få de där rätta kontakterna, det underlättar verkligen om man känner folk och har en god relation till människor inom en massa olika branscher och yrken, så man vet vart man ska vända sig när man behöver hjälp inom just deras fält, eller att de kanske börjar tänka på dig när de behöver något av det du har att erbjuda. Att nätverka är något som ingen har råd att undvika, fortsätt läsa för att få våra bästa tips om hur du nätverkar på ett effektivt och bra sätt! 

Ja, de där kontakterna. De är så enormt viktiga, särskilt när man är ute efter att starta eget eller om man kanske vill komma vidare i sin karriär och hitta ett nytt jobb. Det är inte så konstigt att vi lägger en massa tid på att mingla och gå på konferenser och mässor som är relevanta för det vi gör eller vad vi vill göra. En del väljer till och med själva att skapa tillfällen för att skapa kontakter genom att boka en lokal och föreläsare till konferens eller ordna med jobbmingel. När någon ska komma in på arbetsmarknaden är det nästan alltid så att de får ett jobb via någon de känner, och när man väl är inne i ett företag så gör man på samma sätt. Den som sköter rekryteringen kanske i första hand inte lägger ut en jobbannons, utan snarare väljer man att fråga sina medarbetare om de känner någon som kan vara lämpad för tjänsten, och då gäller det att man har nätverkat och gett ett gott intryck för att man ska vara den som ligger top of mind hos folk, så man får de här möjligheterna. Men nu skulle vi ju prata om hur man på bästa sätt skapar det här nätverket. Vi har också sagt att det är extra viktigt för den som vill starta eget, och det har sina anledningar. När man ska starta eget kan man ofta behöva hjälp av folk som är erfarna, och man kan även behöva leverantörer och så småningom kunder. Har man ett stort nätverk som tycker att man är reko och ambitiös är chanserna större att man kan göra dessa saker på ett smidigare sätt, för man känner rätt folk. Människorna vi känner och vårt nätverk är en av de största resurser vi har tillgång till, och när det blir kristider blir det ännu viktigare att sköta det här med nätverket, kan vi läsa i den här artikeln från SvD. Så hur ska du skaffa ett nätverk och utnyttja det?

Bra sätt att nätverka

  • Var trevlig och professionell, och var en god lyssnare som samtidigt inte är rädd för att dela med av sig själv. Lyssna nog när folk pratar, det är viktigt för att skapa en bra relation samt för att förstå vad det är de sysslar med.
  • Ta visitkort från de du talat med, och upprätta gärna en kontakt senare för att visa att du uppskattade ert samtal och att du gärna vill samarbeta om det dyker upp tillfällen för det. Återkoppla till ert samtal.
  • Var inte rädd att använda kontakterna när de behövs, det värsta som kan hända är att du får ett nej tack, och det är inte så farligt.