Undvik sittsjuka med ståmatta

Sitter du mycket på jobbet? Det kan vara dags att ändra på det. Fler och fler upptäcker hälsofördelarna av att jobba stående vid sina skrivbord. Som ett sätt att undvika vad som kommit att kallas ”sittsjukan”.

I Sverige – och i resten av västvärlden – sitter vi oroande mycket varje dag. Den genomsnittliga kontorsarbetaren minst nio timmar per dygn. Trots att det inte är rekommenderat att sitta längre än en halvtimme åt gången.

Ett tips du vill ändra dina vanor – köp ståmatta från aktivmiljo.se. Ståmattan är ergonomisk och hindrar att du får ont i fötterna och att dina knän blir utslitna och överbelastade. Det är också bra att sprida ut timmarna man spenderar stående – att stå och sitta ungefär varannan timma är en optimal lösning. Försök dessutom att röra på dig – ta små promenader på kontoret, skifta vikten från en fot till en annan och ställ dig på tå.

Din kropp kommer tacka dig för förändringen. En som behåller samma matvanor som tidigare, men som står och jobbar 2,5 timmar per dag tappar ett halvt kilo fett i månaden – eftersom en stående människa förbränner dubbelt så många kalorier som en sittande. Att stå vid skrivbordet några timmar om dagen resulterar i en förbränning som är likvärdig med att springa 10 maratonlopp om året.

Sittsjukan

Vad är denna sittsjuka? Som kallas för en av vår tids stora hälsoproblem och har liknats vid till exempel tobaksrökning. Sittsjukan är ett samlingsnamn för de symtom som stillasittandet resulterar i, dessa inkludera bland annat: övervikt, stela muskler och korta höftböjare. Ökade blodfetter och blodsocker. Och en ökad risk att drabbas av diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar som högt blodtryck, stroke och hjärtinfarkt. Det kan även leda till ett skörare skelett.

Samtidigt som vi i övrigt är ett förhållandevis hälsosamt folk förbiser vi de positiva effekterna av lågintensiv vardagsträning: undvikandet av allt från ryggproblem till livsfarliga sjukdomar som cancer. Det räcker inte med regelbunden träning för att slippa undan – att till exempel träna på gym är inget substitut för att stå, utan bör snarare ses som ett komplement.

Vill du lära dig mer skillnaden mellan att sitta och stå? I den här videon går man igenom riskerna med en stillasittande livsstil:

 

 
 

About the author

More posts by