Tips vid anställning

En ny företagare får gå genom många nya saker, som man förmodligen aldrig gjort förr. Är man redo för att expandera, kan det vara tid att skaffa sig en första anställd. Det finns många saker man bör tänka på när man anställer ny personal till företaget.

3609196-smiling-businesswoman-welcomes-customer

När man startar ett nytt företag är självklart saker som administration, arbetsplats och struktur viktiga. Men det som många företagare skulle säga är allra viktigast och som gör att företaget kan gå runt överhuvudtaget, är de anställda. När man precis startat ett företag kanske det inte är nödvändigt att ens ha några anställda men när företaget växer, måste även antalet anställda växa. När man är ny företagare kan just det här med att rekrytera och anställa kännas lite läskigt och har man ett litet företag är det oerhört viktigt att man anställer folk som gör sitt jobb och som man trivs med.

Förbered för nya anställda

Innan man anställer ny personal måste man räkna på kostnaden så att man vet att man verkligen har råd. Anställer man någon yngre eller äldre person kostar det företaget mindre i sociala avgifter. Man bör även fundera på vilken anställningsform som passar. När man sedan letar och håller på och rekryterar en person, bör man tänka igenom vilka kunskaper och egenskaper den anställda ska ha. När man letar efter rätt person kan man göra det i sitt eget kontaktnät, på arbetsförmedlingen och kanske även ta hjälp av någon internetsajt där man kan leta bland de som söker jobb. Intervjua många olika kandidater och ta referenser av tidigare arbetsgivare.

Vid anställning

När man väl har anställt någon är det viktigt att skriva ett anställningskontrakt. Här ska arbetstiden, anställningsformen, semester och lön slås fast. Man behöver inte teckna tjänstepension för den anställde, men man bör teckna en sjuklöneförsäkring hos Försäkringskassan. Man behöver även registrera sig hos Skatteverket. Läs mer. När man anställt sina första medarbetare, blir man chef. Då bör man räkna med att minst 10 procent av ens tid går åt till sådant som arbetsledning, utvecklingssamtal och administration.

 
 

About the author

More posts by