Starta egen IT-konsultation

Många större IT-företag slåss med problemet att deras konsulter söker sig vidare för att starta eget. Är du en av dem som väljer att starta eget finns det några saker du bör tänka på. Fundera på hur du ska överleva ekonomiskt de första månaderna och lägg extra mycket energi på att utveckla din framställningsförmåga. Det är du som måste kombinera din roll som både konsult – och säljare. 

Den tekniska utvecklingen har skapat en hel del nya jobb i Sverige och omvärlden. Som vi har skrivit tidigare är e-handel ett mycket konkurrenskraftigt sätt att skapa en business på, man minskar sina kostnader rejält och vi nämnde också att ett sätt att skapa tillförsel i ekonomin kan vara att ta ett sms-lån. Fördelen med att vara en e-baserad verksamhet är att det helt enkelt inte alltid krävs lika stort startkapital. Startkapital är steg nummer ett: men hur skapar du införsel?

Bli en säljare

Många som arbetar som IT-konsulter funderar på om de skulle kunna starta en egen business. Då kan det vara bra att öva på sina framställningsskills. Som egenföretagare måste du ständigt sälja in nya pitch. På ett företag sköts det förmodligen först och främst av utbildade och nischade säljare. Misslyckas du med de återkommande intervjusituationerna kommer ditt företag riskera att inte bli särskilt lönsamt.

Såhär skriver idg.se:

”Många it-konsulter som bryter sig loss har med sig en eller två kunder och projekt, men de här kommer snabbt att behöva ersättas av nya. På samma sätt måste du lära dig att affärsutveckla, aktivt leta efter de projekt som kan ge dig de erfarenhet som du behöver. Att använda sig av en mentor kan vara en god idé här.”

Fokusera på en eller två branscher och se till att nischa dig. Då kommer förmodligen också lönsamheten märkas av snabbt.

 
 

About the author

More posts by