Sony Mobiles varsel ledde till nya företaga


http://www.dreamstime.com/-image13714487Det har gått snart ett år sedan Sony Mobile i Lund var tvungna att varsla ett stort antal anställda. Men nu kan vi se att konsekvenserna för många var betydligt mer positiva än förväntat
.

Det var i mars 2015 som Sony Mobile – vid ett informationsmöte för personal i Lund – berättade att de var tvungna att nästintill halvera personalen. Totalt skulle 2100 tjänster tas bort över hela världen och hälften av dessa var belagda i Lund. Det blev 575 anställda i Lund samt 400 konsult-anställda som var tvungna att gå och självklart var det inte en lätt situation. Men Sony var noga med att hantera varslet på bästa sätt och tog hjälp av både företagets näringsminister och deras kommunikationschef.

Från varsel till egen företagare

Ett år efter det stora varslet börjar det återigen se ljust ut inom telekom i Skåne – många av de som blev av med jobbet har nämligen startat egna företag, och majoriteten av resterande part som inte startat eget har istället fått en ny anställning på ett annat företag. En av de som blev varslade var Markus Agevik och i samband med hans uppsägning kände han att det var dags att förverkliga sin dröm. Markus har, tillsammans med en tidigare kollega på Sony, startat ett företag vid namn Mark two bags vilket fokuserar sig på att ta fram den nästa generationens väska.

– Vi vill ta nästa generation av tekniska prylar och ta in det i nya branscher som inte är där i dag. Vår uppkopplade väska kommer att koppla upp din telefon mot väskan och hjälpa dig med vardagliga problem som att ladda batteriet, märka när det ringer eller vara synlig i trafiken. Sveriges Radio.

Att starta eget är drömmen för många, men mycket är det som gör att man inte vågar ta steget och förverkliga sin dröm. Anledningar till att man inte startar eget är oftast för att man är rädd för att lämna en fast anställning, och inte tror sig klara av den tiden i början då företaget inte än har fått en stabil ekonomi. De tidigare anställda på Sony är ett tydligt bevis på att det går att starta om på nytt – och att lyckas, någonting som kan vara bra att ha i åtanke. Vill du ha hjälp med den ekonomiska biten? Det har vi skrivit om här.

 
 

About the author

More posts by