Smart sparande startar i vardagen

Hur sparar du bäst pengar? Bland annat genom att se till att dina redan sparade slantar ligger någonstans där de kan växa – men också genom att tänka mer ekonomiskt i vardagen.

Att spara pengar är en bra grej. Det gör att du kan åka på den där drömresan, köpa den där bostaden eller leva gott efter din pension. Kort sagt möjliggör ditt sparande en hel del. Och oavsett målet med hela sparandet är det viktigt att alltid göra det, varje månad, regelbundet. På KonsumentIQ.se kan du läsa allt om olika sätt att spara, de olika sparformer som finns och vilka som är mest gynnsamma för just dig och dina mål. Ett sätt för dig som konsument att bli lite mer påläst.

Spartips för vardagen

Men förutom att spara i sparkonto, i fonder eller i aktier finns det fler sätt som gör att du har mer pengar att röra dig med i vardagen. På Elle.se går det till exempel att få en hel del goda råd på hur du ser till att inte göra av med för mycket pengar i daglig dags, detta genom att köpa mindre onödiga saker. Några av råden är följande:

 

  1. Köp inte vatten på flaska – du har det gratis i din kran. Det är godare att dricka ur ett glas i stället för från en plastflaska dessutom.
  2. Betala dina fakturor redan i dag. Förseningsavgifter, räntor och avgifter på pappersfakturor och kreditkort slukar stora summor varje månad. Använd autogiro så mycket du kan så glömmer du inte att betala.
  3. Köper du alltid kaffe på vägen till jobbet? Börja koka ditt kaffe hemma och ta med det i en mugg. Det är inte bara ekonomiskt, det är mysigt också.
  4. Rensa hemmet och förråden och lägg ut saker du inte använder i köp- och säljgrupper på Facebook, på Blocket eller Tradera. Du har garanterat en massa saker du inte behöver som bara ligger och skräpar.
  5. Låna inte ut pengar och om du har gjort det – se till att din kompis faktiskt betalar tillbaka skulden. Det gynnar er vänskap i längden – och din ekonomi.
  6. Cykla eller promenera till jobbet istället för att åka kollektivt, åtminstone nu under sommarhalvåret från maj till september. Det är inte bara ekonomiskt, det gynnar din hälsa också.
  7. Sluta (eller dra åtminstone ner på) snus, tobak och alkohol. Det är både ekonomiskt och får dig garanterat att må bättre, i alla fall i längden.
  8. Säg upp onödiga abonnemang som du inte använder dig av tillräckligt för att rättfärdiga utgiften. Det kan vara allt från Spotify till Netflix eller boklyssnar-app.

 

Källa: Elle.se

Börja ta med matlåda till jobbet

Sedan är det ett gott tips att sluta köpa mat ute när du ska äta lunch. Se till att laga mat och ta med i matlåda i stället, det gör dig inte bara till en bättre kock utan även till en som har mer pengar över i slutet av månaden. Pengar som du kan lägga undan, till exempel i ditt sparkonto, i dina fonder eller aktier. Smart va? Det behöver inte vara så mycket svårare än så. Läs mer om sparande här och här.

 
 

About the author

More posts by