Så köper du upp konkurrenten tryggt

Konkurrens är något som de flesta företagare lever med. Det är på många sätt och vis nyttigt eftersom det håller dig som företagare alert och framåttänkande och utgör en bra balans på marknaden. Ibland kan dock konkurrensen bli ett stort hinder och det är då som ett uppköp kan gynna ditt företag.

Här kan du läsa om hur du kan förbättra din vinst genom att ta över konkurrentens företag. Oavsett vilken typ av etablissemang det handlar om är det extremt viktigt att du tar till juridisk hjälp för att det hela ska gå rätt till innan, under och efter förvärvandet. Hos https://advokat24.nu/foretagsoverlatelser/ hittar du erfarna advokater som kan göra grundliga undersökningar, se över alla legala aspekter och se till att köpet går korrekt till.

Innan uppköpet

Det första du bör fråga dig om du funderar på att köpa upp en konkurrent är om det verkligen är värt det. Det viktigaste av allt är att köpet tillför något till ditt redan existerande företag. Exempel på det är:

  • Kundkrets – din konkurrent har ett stort klientel du vill komma åt
  • Läge – företaget ligger geografiskt på en plats du inte annars kan komma in i
  • Monopol – konkurrenten har produkter eller tjänster som är exklusiva för dem
  • Teknik och expertis – du kommer kunna tillföra extra kunskaper eller utrustning med köpet

Motsatsen är naturligtvis att företagsköpet kommer kosta dig mer än det är värt. En duktig advokat kan göra en grundlig granskning av konkurrensens skulder, kostnader, juridiska situation, skatter och egendomar. Finns det känslig information som gör att köpet kan stoppas eller ligger företaget i en tvist med fastighetsägaren eller någon leverantör? Varför är konkurrenten villig att sälja?

Allt de här påverkar värdet av det företag du är intresserad av att köpa upp och kan bli avgörande för din affärsverksamhets framtid. Är du inte själv advokat är det närmast omöjligt att känna till alla möjliga problem som kan dyka upp. Se därför till att låta experterna göra jobbet då det kan bli den bästa investeringen du gjort. Konkurrens är viktigt för en hälsosam marknad och enligt Konkurrensverket kan alla dra nytta av den. Köp för all del upp din konkurrent men se till att du inte får ett sjunkande skepp runt nacken!

 
 

About the author

More posts by