Pendling ger tillväxt men sämre hälsa

11852159-passagerarvaxlingAllt fler pendlar idag till och från sina arbeten, något som är bra på så vis att det ökar regional tillväxt. Men ny forskning visar också på att pendling är en risk för hälsan, där stress, förstörda förhållanden och hälsoproblem allt mer drabbar dem som pendlar.

Pendling gynnar den regionala tillväxten i Stockholm och andra städer samtidigt som pendlarna får en större valfrihet när det gäller jobb på arbetsmarknaden. Pendlare slipper flytta trots avstånd till jobbet och många arbetsgivare får det lättare att få tag i rätt kompetenser på grund av pendlingen. Men det finns en betydande nackdel med pendlandet, nämligen att hälsan hos de som pendlar ofta försämras.

Dyrt med övernattningslägenhet

Alternativet till att pendla fram och tillbaka mellan jobb och hem varje dag är att bo på lägenhetshotell i Stockholm, i företagsbostäder eller köpa sig en liten pendlingslägenhet för de dagar det blir stressigt att åka hem. Det kan vara en bra lösning för att inte varje dag behöva skynda sig hemåt, då pendlare ofta har både långa arbetsdagar och långa resvägar. Men tyvärr är det så att priserna på mindre lägenheter i Stockholm skjuter i höjden, och inte sällan kostar de upp till 150 000 kronor per kvadratmeter, skriver Expressen i en artikel. Inte nog med att det är svårt att få tag i en lägenhet i Stockholm för pendlare, nu är det alltså dyrare än någonsin att investera i en liten övernattningslägenhet och det är bostadskrisen som ligger bakom ökningen i pris på dessa små lägenheter

Hela familjen påverkas av pendling

10043053--

Den som pendlar riskerar att drabbas av ohälsa som förstörda förhållanden, stress och annat på grund av sina långa restider kombinerat med långa dagar på arbetet. I Göteborgsposten kan man läsa om en studie från Göteborgs Universitet om hur pendlandet påverkar på kortare sikt, som visar på att pendlandet påverkar hälsan mycket. De som går eller cyklar till jobbet mår bättre generellt än de som pendlar med kollektivtrafiken eller bil. Men faktum är att både barn och vuxna påverkas av pendlingen, alltså hela familjen. Pendlare får en längre total arbetstid i och med pendlingen till och från jobbet, vilket också påverkar hur länge barnen behöver stanna på förskola eller i skolan. Detta kan också göra så att fritidsaktiviteter överlag inte hinns med, något som på så vis påverkar hela familjen. Men pendlingen påverkar inte bara pendlaren i sig och familjen, som om det inte skulle var nog där. Samma studie visar även på att pendlare har mindre tid över till att träffa sin familj eller sina vänner, något som också ökar risken för ohälsa.

Gäller att få tiden och räknas

Så, hur ska man då som pendlare egentligen göra, om det nu är så att man måste fortsätta pendla? För det första är det viktigt att ägna tiden utanför pendling och jobb till något som känns viktigt för dig, men också att göra själva pendlingstiden viktig. Man behöver inte sitta och stirra tomt ut genom ett fönster om man inte vill det, men då gäller det att förbereda sig. För att känna att man har något att göra under själva pendlandet kan man såklart jobba, men att få sig en stund för sig själv är också viktigt. Kör du bil handlar det mesta om att ge sig av i tid, det är aldrig bra att stressköra. Vid tåg eller bussresa är det smart att ladda upp dator, padda och mobil ordentligt för att batteriet ska räcka hela resan, packa öronproppar, nödproviant och ladda ner filmer och musik i förväg ifall internetuppkopplingen inte skulle fungera och om det skulle bli förseningar, läs om fler tips för pendling här.

 
 

About the author

More posts by