Marknadsföring på rätt sätt

När det kommer till reklam och annonsering gäller det att man följer reglementet, samtidigt som man är kreativ för att verkligen stå ut i mängden. Lättare sagt än gjort, ibland går det så snett att man blir dömd i domstol för brott mot marknadsföringslagen. Vad gäller egentligen kring influencers?

 

I tidigare inlägg skrevs det om hur kreativitet och nytänk kan göra mycket för att nå fram till rätt målgrupp när det kommer till marknadsföring. Bland annat skrevs det om författare som på egen hand gjort sig synliga i sociala medier för att sälja sina böcker, på eget förlag. Det har funkat jättebra för vissa, mindre bra för andra. Men i sociala medier får en vara lite uppmärksam.

 

Reklam måste vara tydligt uppmärkt

 

I marknadsdomstolen dömdes nyligen en så kallad influencer, en opinionsbildare på sociala medier som Instagram och Youtube, till förbud och åläggande avseende otillbörlig marknadsföring. Detta för att personen i fråga publicerat reklaminlägg, alltså sponrat innehåll, utan att för den delen gjort det tillräckligt tydligt för läsaren/tittaren att det var fråga om just marknadsföring.

 

Även om genomsnittskonsumenten i just detta mål, är att anse som en van användare av sociala medier och inte lika skyddslös som en vanlig konsument, är reklamidentifieringen inte tydlig nog. Man ska som konsument se direkt om ett inlägg är reklam eller inte, det får inte vara så att det kommer fram sist i inlägget i form av en kort kommentar eller liknande.

 

“Eftersom influencers i sociala medier både kan rekommendera varor och tjänster för att skapa redaktionellt innehåll och göra betalda reklaminlägg anser domstolen att det normalt krävs en tydlig reklammarkering på framträdande plats i ett inlägg för att uppfylla kravet på reklamidentifiering”, uppges det – Dagens Industri

 

 

 
 

About the author

More posts by