Kontorsskrivare och fokus på jobbet

I ett öppet kontorslandskap krävs det att man visar hänsyn mot varandra – men även att det finns rum för tysthet och fokus. Kontorsmaskiner som skrivare får gärna placeras på en plats där de inte stör någon.

Vad behövs alltid på ett kontor – förutom kompetenta medarbetare? Jo, bra kontorsmaskiner som skrivare med bläckpatroner och snabba, tysta kopiatorer. Detta för att underlätta allas arbete. Men hur gör man annars för att faktiskt skapa trivsel i ett öppet kontorslandskap?

Öppna kontor och arbetsfokus

I en artikel i SVT går det att läsa om hur öppna kontor ställer särskilda krav på hänsyn, medarbetare emellan om inte annat. Det kan vid en dålig arbetsmiljö bli så jobbigt för anställda att de blir fysiskt sjuka, till exempel av väldigt bullriga miljöer. Tillsammans med andra faktorer som stress kan detta bland annat leda till hjärt- och kärlsjukdomar.

När kollegor pratar, telefoner ringer och människor passerar förbi kan det vara svårt att koncentrera sig – Arbetsmiljöupplysningen

Samtidigt är det mer kostnadseffektivt med ett kontorslandskap – än om varje medarbetare hade sitt egna rum att arbeta i. Det förändrar dock inte att vissa inte trivs i bullrig miljö. De arbetsuppgifter som verkligen kräver koncentration bör göras i rum för fokus och stillhet, där produktionen inte påverkas negativt, liksom hälsan. I en forskningsstudie från SU går det att läsa om hur öppna kontor kan vara en bra arbetsplats på företag där medarbetarna måste prata med varandra mycket för att utföra sina jobb och arbetsuppgifter. I öppna miljöer kommunicerar nämligen människor med varandra, både mer spontant och oftare. Men interaktionen blir mindre privat och känsliga ämnen undviks gärna. Mer om detta här.

 
 

About the author

More posts by