Julgåvor och brandade julklappar

 

När det närmar sig jul och nyår brukar en hel del anställda personer i Sverige få en julklapp eller julbonus av sina arbetsgivare. En tradition som sträcker sig långt bak i tiden. Vad finns det att tänka på?

Ja, julklappar till anställda är vanligt. Nu ger fler och fler till välgörenhet i stället, men fortfarande finns det många som får saker märkt med företagets profil, som brandsläckare, väskor, portabelt mobilminne och liknande. På Brand New Profile kan du se allt som går att beställas med ditt varumärke på, perfekt som julgåva till både anställda och kunder. Men hur ska en arbetsgivare tänka kring julklappar och vad finns det för regler egentligen?

På Skatteverkets hemsida går det att läsa utförligt om julgåvor och julbord för både anställda och kunder. Där står det att julgåvor, alltså julklappar, som arbetsgivare ger till sina anställda och som är värda högst 450 kronor, är skattefria för den anställda. Julbord är även det en skattefri förmån, när det är en intern representation som det gäller, till exempel en intern personalfest. Det gör att dessa förmåner inte ingår i underlaget för skatteavdrag och arbetsgivaravgifter.

Som sagt får inte julgåvan till anställda (om de ska vara skattefria) överstiga 450 kronor inklusive moms. Om värdet är högre än så, bara på öret, så är hela julklappen skattepliktig från allra första kronor. Julgåvan får inte heller vara kontanter eller i form av presentkort som kan bytas mot pengar – i så fall blir de skattepliktiga. Mer om detta här.

Julgåva till de som behöver det mest

Några som ger borde hela 250 000 kronor till hjälpande organisationer är bolaget Preem. De har valt att dela ut sin årliga gåva mellan flera hjälporganisationer, däribland SOS Barnbyar, Arken i Lysekil, Stockholms Stadsmission och Stadsmissionen i Göteborg. De menar att gemensamt för alla fyra organisationer är att de hjälper människor i nöd och med behov av stöd, särskilt under storhelger då ensamhet och utsatthet i samhällen kan vara extra påtagligt. Mer om detta går det att läsa om i denna artikel i Dagens Industri.

 
 

About the author

More posts by