Hur gör man för att marknadsföra en bok? Det finns många lyckade exempel, men också många satsningar som inte har flugit. Vissa författare får hjälp av sina förlag, andra sköter marknadsföringen helt på egen hand.

Marknadsföring är inte lätt. Det finns många sätt att lyckas på, och lika många sätt att misslyckas. Det gäller nästan oavsett vad som ska marknadsföras, men det kan vara extra svårt när det gäller böcker. Det ges ju ut så många, hur ska man tränga genom bruset?

Marknadsföring av en bok handlar också om att marknadsföra förlaget. På http://www.displayexperten.se hittar man traditionella marknadsföringsartiklar som displayer av olika slag, broschyrställ och mässbord.

Många bokförlag satsar stort på att marknadsföra sina författare. Det gäller inte minst deckarförfattare. Mariestadstidningen berättar om Lina Bengtsdotter-Gustavsson från Gullspång, som skrev en bok som hon inte riktigt tyckte höll. Då gjorde hon om berättelsen till en deckare, och bitarna föll på plats. Det finns en marknad för svenska deckare, inte minst utomlands, och man satsar från förlagets sida på att marknadsföra boken. Hade den marknadsförts lika mycket om det inte blivit en deckare? Det är svårt att säga, men troligen hade det inte blivit så.

Sedan finns det författare som marknadsför sina böcker utan hjälp från något förlag. Så var det för Carl-Johan Forssén Ehrlin, berättar Skövde Nyheter. Med hjälp av bl.a. Facebook blev hans barnbok Kaninen som så gärna ville somna en internationell succé.

Nya former av marknadsföring

Att marknadsföra litteratur handlar idag inte bara om traditionella metoder, även om dessa fortfarande kan fungera. På bokmässan i Frankfurt presenterades flera metoder för att marknadsföra litteratur på nya sätt. Så här sa Amelia Fairney, som arbetar med marknadsföring på det välkända bokförlaget Penguin:

– Gör de något bra som ger resultat, bjud in dem och be dem berätta exakt vad de gjort. Vanligtvis är de villiga att göra det om också jag delar med mig, sa hon och berättade att hennes avdelning dessutom brukade ha ”fantasidagar”, då de klädde ut sig till en specifik kund och agerade som den personen hela dagen. Hon visade upp en bild på en ung modemedveten tjej, en mamma, en äldre pensionerad dam och en ung affärsman.