Att låna utan UC

När en privatperson eller ett företag ska ta ett mindre lån är det lag på att det görs en kreditupplysning. Detta för att långivaren enligt lag ska säkerställa att låntagaren kan betala tillbaka sin skuld. Det är dock inte reglerat enligt lag att upplysningen måste ske via UC. Många väljer att kringgå UC eftersom en del oväntade faktorer kan påverka din kreditvärdighet.

UC är en förkortning för Upplysningscentralen och är en kreditupplysningstjänst som banker och andra verksamheter använder för att kalkylera en privatpersons eller ett företags ekonomiska situation. När en långviare ska bevilja ett lån krävs det enligt lag att en kreditupplysning görs, men UC är inte den enda tjänsten som genomför upplysningar. Att låna utan UC har blivit ett vanligt knep för att

Små lån ges ofta utan UC eftersom andra tjänster brukar vara billigare. Många som vill ta fler små lån brukar föredra att kringgå UC, eftersom för många ansökningar om snabblån kan minska din kreditvärdighet. Sättet rekommenderas inte av någon men är alltså ett vanligt fenomen på lånemarknaden idag, eftersom det är lagligt att kringgå.

UC ledande inom kreditinformation

Häromveckan stod beslutet klart: de svenska storbankerna har valt att sälja sina innehav av UC till den finska Asiakestieto. Tillsammans kommer de bilda ett samarbete som ska bli ledande inom kreditinformation och även digitala tjänster och datainnehav, skriver di.se och Affärsvärlden. Försäljningen ska bidra till en ökad tillväxtmöjlighet på marknaden och säkra en starkare position i fältet. Man vill med det bidra till kostnadseffektiva lösningar för sina kunder.

Det som många låntagare och långivare menar har varit negativt med UC är att för många förfrågningar sänker din kreditvärdighet. Har du till exempel köpt en TV på avbetalning – och betalar av köpet på de 12 månader som fodrades, står ditt lån kvar som outnyttjad kredit hos företaget. Det kan ställa till stora problem för dig i framtiden, och därför väljer många att kringgå UC och välja alternativa upplysningstjänster som Bisnode m.fl.

 
 

About the author

More posts by