Mer om hår och entreprenörskap

I det senaste inlägget om eget företagande och liknande så skrev vi om entreprenören som startade företaget Rapunzel of Sweden, och faktiskt så tänkte vi fortsätta på temat med hår. Det tidigare exemplet (som du kan läsa här om du missade det) tog ju upp aspekten av en stor framgångssaga, men vi vill också belysa de mindre entreprenörerna och deras kraft på marknaden.

Att starta ett eget företag behöver inte alla gånger handla om att starta ett företag som kommer upp i att omsätta miljon- eller miljardbelopp på några år. Att vara entreprenör är så mycket bredare än det, det kan handla om något så simpelt och enkelt som att du skaffar dig en F-skattsedel, bygger upp din egen verksamhet och drar in dina egna pengar. Till exempel som frisör.

Det är många av dessa jobb som på väldigt många sätt är att vara entreprenör som aldrig får det där erkännandet, man ser på entreprenörer som någon som startar upp ett stort företag, tjänar en herrans massa pengar och anställer en hel stab med människor som jobbar för en. Men entreprenören är också den frisör som skaffar sig en egen salong, som bygger upp ett varumärke och en kundkrets, som marknadsför sig lokalt och som hittar en nisch som gör att just denne kan leva vidare och klara sig bra på sina affärer. Och även frisörer kan hitta innovativa lösningar som gör att deras arbete flyter på bättre och ger dem en enklare vardag, till exempel så kan man som frisör använda sig av ett bokningssystem från uppbokad.se som gör att man enkelt kan boka in sina kunder. Det klassiska scenariot där man som frisör måste avbryta sitt arbete för att svara i telefonen och skriva in en tid i almanackan är då förbi, och man kan i stället låta sina kunder boka enkelt och smidigt via internet, och det blir således enklare för alla inblandade parter och man kan som företagare lägga mer tid på sina kunder och mindre tid på det administrativa.

Att vara mobil är också en innovation

Många ser på en frisör som någon som sitter på ett och samma ställe, i sin salong och tar emot kunder. Men Rosa Olivo Baez som blivit intervjuad av Sydsvenskan (läs artikeln genom att klicka här) hade en annan syn på det hela och startade sin frisörverksamhet med en liten twist – nämligen att hon är mobil och kommer dit kunden vill och klipper. Hon ville verkligen jobba som frisör men såg att det fanns så många salonger och så stor konkurrens att hon behövde stå ut på något sätt för att kunna etablera sig, och hon hittade en utmärkt väg till detta. Det är väldigt inspirerande att läsa om hur hon har gjort, och hur bra det faktiskt fungerar. Rosa bevisar att det går att göra någonting som redan finns på marknaden, men att det med en liten twist blir unikt och något som fyller ett tomrum och en efterfråga. Inpireras av henne och andra i ditt företagande!

 
 

About the author

More posts by